GAZİANTEP’te baklava ustaları, Kurban Bayramı için gelen talepleri karşılayabilmek emeliyle ağır mesai harcıyor. Kent genelinde günlük olarak yapılan baklava üretimi 30 tondan 60 tona çıkarken, Türkiye ve dünyanın dört bir yanından gelen siparişleri yetiştirmek isteyen ustalar, gece-gündüz mesai yapıyor.
Baklavası ile ünlü Gaziantep‘te, Kurban Bayramı münasebetiyle yurt içi ve dışından gelen siparişleri yetiştirmek için imalathanelerde çalışmalarını arttıran ustalar, 24 saat aslına nazaran çalışıyor. El emeği ile hazırlanan baklavalar paketlenerek yurt dışına ve farklı kentlere uçak ya da otobüs ile ulaştırılırken, üretim ve mesai bayram münasebetiyle iki katına çıkıyor.
GÜNLÜK 60 TON ÜRETİM
Baklava ustası Ömer Çelebioğulları, bayrama sayılı günler kala siparişlerin beklediklerinden daha fazla olduğunu söz ederek, günlük üretimin iki kat arttığını söyledi. Gaziantep‘te baklavacıların günlük ortalama 30 ton üretim yaptığını ve bunun ağır talep sonrası 60 tona çıktığını belirten Çelebioğluları, “Kurban Bayramı’na sayılı günler kala mesailerimiz yeniden iki katına çıkmış durumda. Elimizden geldiğinin en güzelini yapıp burada üretimi yapıp dünyanın dört bir yanına baklavalarımızı gönderiyoruz. Gaziantep genelinde günlük rutin baklava üretimi 30 ton iken bu sayı bayram öncesinde günlük 60 tona ve bayrama bir gün kala da gelen siparişler karşısında 80 tona kadar çıkabiliyor. Siparişlerimizin 3’te 2’sini yurt içi ve yurt dışına gönderiyoruz. 3’te 1’ini ise Gaziantep halkına ve kentimize gelen konuklara ikram etmeye çalışıyoruz. Burada mesai iki katına çıkınca istihdam da iki katına çıkmış oluyor. Baklavayı üç öge meydana getiriyor. Fıstık, sade yağ ve ustalık. Gaziantep’te üretilirse coğrafik işaretli baklava oluyor. Burada hiçbir halde makine olmadan büsbütün klasik prosedürlerle el emeği göz parıltısı baklavalarımızı yapıp insanlara ulaştırmaya çalışıyoruz” dedi.
‘BAKLAVA DEĞERLİ DEĞİL DEĞERLİ’
İnternet üzerinden sipariş verecek olan vatandaşlara da ihtarlarda bulunan Ömer Çelebioğluları, fiyat odaklı sipariş vermemeleri gerektiğine dikkat çekerek, “Baklava alırken insanların fiyat odaklı olmamalarını tavsiye ediyoruz. Bizde baklava değerli değil pahalıdır. Yalnızca insan gücüyle yapılıyor. Yapılan eserlerin değerli değil, kıymetli olduğunu bilsinler. ve rahatlıkla tüketebilirler. Şu anda şimdiki fiyatlar baklava için 1300 lira civarında. Uygun bir baklavayı 1200 liranın altına bulamazlar. Bu fiyatlarında altındaki baklava insan sıhhati için ziyan verir” diye konuştu.
More Stories
Hatay’da araba ile motosiklet çarpıştı: 1 meyyit, 1 yaralı
Gaziantep’te Kilitli Odada Anne ve Kızı Meyyit Bulundu
Kurban Bayramı’nda Hatay Kıyıları Dolup Taştı